prima pagina din canva

Ce functii noi aduce Canva in 2024?

Canva este o platforma foarte prietenoasa pentru cei care vor sa inceapa sa creeze design-uri originale, pentru continutul din social media, bannere si poze de prezentare, sau alte materiale de promovare online sau fizice. Are o structura intuitiva si usor de folosit, drept dovada deviza lor este „Suita vizuala pentru toti”.

Nu este destinata doar celor care vor sa creeze imagini sau videoclipuri, este adresata si pentru cei care vor sa conceapa prezentari office, pentru cei care vor sa creeze documente de tip pdf, CV-uri, e-book-uri, diagrame, si multe alte elemente care ajuta diferite tipuri de segmente sociale. Prin segmente sociale facem referire la elevi sau studenti, la cei care au un business, la cei care lucreaza in marketing, si la cei care lucreaza in corporatii.

Prezentare generala Canva

Ca si prezentare generala, Canva cuprinde foarte multe aplicatii care ating mai multe nevoi, intr-un singur loc. Avantajul cel mai mare al acestei platforme, este faptul ca nu exista un spatiu de stocare maxim, poti adauga oricate materiale foto sau video ai nevoie. Un alt avantaj este ca nu e necesar sa instalezi in pc-ul tau, aplicatia, deoarece functioneaza foarte bine si intr-un browser web.

Ai posibilitatea sa accesezi biblioteca proprie cu imagini, videoclipuri, cadre, stickere si alte elemente originale. Dar exista o limita de elemente pe care le poti folosi gratuit. Daca doresti sa folosesti toate functiile acestei platforme, e necesar sa achizitionezi un abonament premium. Pretul unui abonament este de la 15 dolari / luna, un pret foarte bun de altfel, pentru ca poti face foarte multe lucruri pentru o multime de domenii de activitate.

Functii pe care le are platforma

Ca si interfata la prima vedere, Canva are multe functionalitati pentru editarea imaginilor, a videoclipurilor, a textului.

Ce este special la aceasta platforma, este ca iti poti inregistra sabloane prestabilite de marca, cu sigla si alte elemente pe care le consideri ca fiind parte din imaginea de brand (de exemplu anumite linii intr-o imagine sau un intro de prezentare al unui videoclip).

Elementele din biblioteca aplicatiei, pe care te poti folosi in design-urile tale, sunt imagini, videoclipuri, stickere, diagrame, tabele, machete in care poti introduce fotografii, grile, forme geometrice, si elemente audio.

elemente canva

Pe langa aceste functii foarte utile, poti salva rezultatul final in orice format vrei, fie ca e postare pe Instagram, un reels, un video mp4 simplu, imagini in format png, jpg, cu fundal transparent, si alte tipuri de formate.

Poti crea echipe de lucru, pe care le poti superviza in timp ce lucreaza, si poti adauga comentarii cu indicatii pentru fiecare proiect. Acest lucru duce la eficientizarea timpului si la reducerea umplerii spatiului de stocare din dispozitivul tau.

Ce este nou in aplicatie?

In 2024, inteligenta artificiala este tot mai folosita in rezolvarea mai multor probleme. A devenit o rutina sa cauti informatii pe aplicatii care iti ofera rezultate imediate, precum ChatGPT sau Gemini. Inca de anul trecut, Canva a implementat functii ce folosesc AI, care rezolva problemele printr-un singur click, reusind, spre exemplu, sa elimine background-ul dintr-o poza sau sa se genereze o poza originala dupa indicatii de tip text. Totusi, ce este nou si foarte interesant la Canva?

1. Eliminare elemente din imagine printr-un singur click

Datorita soft-ului AI, functia de Radiera Magica este mult mai avansata, nu mai este necesar sa stergi “cu buretele” elementele pe care nu le mai vrei intr-o imagine. Acum, un scanner identifica ce se afla in poza, si tu poti elimina printr-un singur click ceea ce doresti.

Ca in exemplul de mai jos, pasarea care este in culoare mov, va fi eliminata doar daca apas click pe ea.

functie radiera magica

2. Rearanjarea momentelor dintr-un videoclip

Daca inserezi un videoclip in Canva, si totusi vrei ca momentele importante sa fie aranjate intr-o alta ordine, intra in sectiunea de taiere, apoi foloseste functia “Evidentieri”. Aceasta structureaza pe secunde, momentele focus. Tu le poti ordona doar apasand pe fiecare moment, iar ele se numeroteaza de la 1 la cate parti ai in videoclip.

De exemplu, mai jos poti vedea cum am selectat ordinea momentelor pe care o doresc in videoclipul final rezultat.

taierea videoclipului pe secvente

3. Aplicarea unui stil al unui design, pe alt template

Pana acum, daca gaseai un design pe care voiai sa il reproduci in creatia ta, trebuia sa reproduci fiecare element in acelasi stil pe care il doreai, schimband manual culorile, fontul de text, si alte lucruri. Acest proces iti ocupa foarte mult timp. Acum, functia de aplicare a stilului in pagina, se poate face pentru toate elementele, sau doar pentru text, doar pentru imagini, sau doar pentru culori.

4. Generare de text

Exista perioade cand ai lipsa de idei atunci cand scrii, si nu ai imaginatie. Canva a implementat una dintre cele mai tari functii, si anume „Magic Write”, care te ajuta la conceperea unor texte, dupa indicatiile pe care i le dai. Aceasta functie este foarte ampla, pentru ca poate scrie paragrafe sau propozitii, dupa tonul vocii tale, sau poti alege sa creeze un text pe un ton formal sau prietenos. O alta comanda pe care o are Magic Write, si este foarte utila, este ca poate scurta sau poate dezvolta propozitii.

5. Generare de imagini

O functie foarte practica pentru momentele in care nu gasesti o imagine dorita, este Magic Media, care in urma unor indicatii iti poate genera 4 modele de fotografii. Daca nu genereaza din prima ceea ce iti doresti, poti adauga detalii mai specifice si ajungi la rezultatul dorit.

In acest exemplu, am solicitat sa imi genereze o frunza de culoare aurie, ca sa o pot atasa pe coperta acelei carti. Am ales cea mai buna varianta, am eliminat background-ul fotografiei, si am atasat frunza aurie pe coperta cartii.

magic media

6. Transformarea unui design intr-un document

Daca ai o imagine creata si nu poti introduce foarte mult text pe aceasta, pentru ca aglomerezi, scrie cateva idei de baza in fotografie, iar apoi transforma imaginea intr-un document cu toate explicatiile necesare, prin comanda „Redimensionare si comutare magica”.

Ai diferite tipuri de format de transformare, precum: articol de blog, postare in social media, poem, versuri de melodie, rezumat, schita de prezentare, si multe altele.

7. Atasarea unei fotografii pe diferite tipuri de produs – Mockups

Mockup-urile sunt imagini predefinite, in care poti atasa o fotografie, pe diverse obiecte precum haine, ecranul telefonului, pe laptop, pe un caiet, pe o cana de cafea si pe multe altele. Aceasta functie, ii ajuta pe cei care personalizeaza produse, pentru ca, in momentul in care atasezi fotografia, se plaseaza automat exact cum ar trebui sa arate si in realitate.

Este foarte usor de folosit acest tool. Pur si simplu tragi poza pe care vrei sa o atasezi, peste modelul mockup selectat. Se poate ajusta si manual daca ceva nu este in regula.

8. Generare de logo-uri – Brandfetch

Daca ai un videoclip in care vorbesti despre branduri de adidasi, nu este necesar sa cauti pe Google logo-urile acestora. Brandfetch este un generator de logo-uri, din multe domenii, care iti ataseaza variantele posibile de sigle, folosite de compania pe care o cauti, alaturi de simbolurile si codurile de culori folosite.

generator de logo-uri gumm

9. Text cu efect umbrit – TypeExtrude

Comanda se numeste TypeExtrude, si reprezinta extinderea unei umbre a unui text. Ca sa obtii efectul de umbra, scrii un text, apoi selectezi lungimea umbrei, marimea acesteia, unghiul la care este indreptata fata de textul propriu-zis, pozitia catre care este indreptata umbra, spre stanga sau spre dreapta, fontul textului, si culorile pentru text si pentru umbra.

typeextrude

10. Meta Design Check

Aceasta aplicatie transforma orice format al unui fisier, intr-un format de dimensiunile unui Reels, a unui Story sau a unei postari in feed. Noile design-uri obtinute pot fi folosite in aplicatiile detinute de compania Meta, adica Facebook si Instagram. Ca si tip de fisier, poti descarca doar in JPG, PNG, si video MP4.

11. Frame Maker

Canva are ca si elemente de construire a unui design, si cadre in care poti introduce fotografii. Cadrele, in general, sunt in diferite forme regulate, sau imita obiecte. Frame Maker este conceput pentru a realiza forme neregulate, cu linii drepte. Nu poti concepe un cadru cu linii curbe.

Ceea ce este interesant, este ca poti avea cate colturi doresti, prin dublu click in zona unde ai vrea sa mai apara cate un colt. Functia de „Convert” este foarte buna pentru ca poti transforma un obiect dintr-o fotografie in cadru. Pur si simplu inserezi imaginea cu obiectul focus, si ti se genereaza automat un cadru.

frame maker

Acestea sunt doar cateva dintre cele mai utile functii pe care le are aplicatia. Ca si observatie generala, aceste functii nu sunt perfecte, dar te ajuta in foarte multe situatii in care ai nevoie de ceva rapid si totusi care este eficient.

De mentionat este ca indicatiile si tot ce genereaza Canva, sunt in limba engleza, chiar daca interfata aplicatiei este in limba romana.

In concluzie, aceasta platforma este foarte user friendly pentru orice nivel de experienta in conceperea unui design al unei imagini sau realizarea unui video de impact. Daca adopti un abonament premium, vei descoperi cat de multe lucruri poti face, fara sa mai pierzi timp pentru research sau alte aplicatii generatoare de imagini sau de text.

Poti folosi inteligenta artificiala in scopuri bune, prin folosirea tuturor aplicatiilor care te ajuta sa creezi imaginea perfecta si mai interactive videoclipuri cu efecte vizuale magice.

Cuprins

Alte articole recomandate

Instagram continua sa fie una dintre cele mai populare platforme de social media, iar actualizarile sale frecvente mentin platforma relevanta

Desi inteligenta artificiala este folosita de mai bine de 10 ani, in scopul dezvoltarii soft-urilor si a tehnologiei, noi am

Mediul online se misca din ce in ce mai rapid, insa cu toate acestea exista un tip de continut care